ȘTEFAN ODOBLEJEA

Ştefan Odobleja (n. 13 octombrie 1902; d. 4 septembrie 1978) –  filozof, medic militar şi scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care a denumit-o „Psihologia consonantistă”.

Ştefan Odobleja începe şcoala primară în satul natal, urmând apoi liceul Traian din Turnu-Severin, cu rezultate excepţionale în fiecare an. Cariera pe care a ales-o a fost medicina, în 1922 devenind student al Facultîţii de medicină din Bucureşti, ca bursier al institutului medico-militar.

În 1938, Ştefan Odobleja, medic militar în Mehedinţi, publică la Paris „La Psychologie Consonantiste” lucrare în care arată importanţa ”legăturii reversibile” (conexiunea inversă) în funcţionarea sistemelor vii, lucrare în două volume pregătită încă din 1937, prin care face publică prima variantă a concepţiei cibernetice generalizate şi demonstrează caracterul multi- şi interdisciplinar al acesteia. Abia peste 10 ani, americanul Norbert Wiener scoate pe piaţă o carte în care vorbeşte despre aceeaşi conexiune inversă, devenind cunoscut în lumea întreagă drept întemeietorul ciberneticii. Wiener a venit şi cu nişte realizări practice care permiteau nişte investiţii, reprezentând astfel un interes economic. Modelul lui Odobleja, aşa cum l-a făcut el, nu deschidea un orizont tehnologic ci doar orizonturi academice de înţelegere a modului de funcţionare a sistemului psihic uman.

Cibernetica este teoria controlului prin retroacţiune. Termenul s-a răspandit mai ales în legătură cu sistemele digitale, dar domeniul este mult mai larg: cibernetica se ocupă de modul în care un sistem (digital, mecanic, biologic) prelucreaza informaţiile şi reacţionează la acestea; tot cibernetica se interesează de modul în care sistemele se modifică sau permit modificări pentru a-şi optimiza acţiunile.

Ştefan Odobleja, creatorul psihociberneticii şi părintele ciberneticii generalizate, se stinge aproape neştiut în 1978. Ca un semn de aleasă recunoaştere faţă de întreaga sa operă, faţă de poziţia sa unică de precursor mondial al psihologiei consonantiste, a ciberneticii şi a ciberneticii generalizate, Ştefan  Odobleja a fost ales post-mortem membru al Academiei Române în anul 1990. În onoarea sa a fost înfiinţată Academia de Cibernetică din Elveţia.