Evenimente Muzeul Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”

„Be Bionic! Arhitectura bionică experimentală

06.07.2023 – 25.08.2023

Apropierea atentă, aprofundată de legile naturii în actul proiectării de arhitectură îşi dezvăluie tot mai mult valenţele şi potentialul, în contextul lumii actuale, în care dezvoltarea durabilă a trecut de la stadiul de recomandare la cel de prioritate. 

O frumoasă colaborare în domeniul cercetării arhitecturii bionice între Scoala de Arhitectură a Universităţii Alcala din Spania si Universitatea de Arhitectură si Urbanism „Ion Mincu” se concretizează prin expozitia „Be Bionic! Arhitectura bionică experimentală”, ce va fi găzduită de Muzeul Naţional al Tehnicii “Dimitrie Leonida” în perioada iulie-august 2023. Cele trei institutii sunt partenere în prezentarea unor proiecte (şi machete) de arhitectură cu structuri inspirate din legile naturii, organizate după opt categorii: structuri verticale, structuri uşoare, construcţii cu module, compoziţii cu fractali, compoziţii fluide după principiul topologiei geometrice, compoziţii cu materiale reciclate, structuri definite de lumină şi forme inspirate din morfologia naturii.

Expozitia prezintă atât proiecte de arhitectură executate, apartinând biroului Cervera Arquitectos din Spania, cât şi studii ale structurilor bionice şi proiecte elaborate de studentii Scolii de Arhitectură a Universităţii Alcala si Universitatii de Arhitectură si Urbanism “Ion Mincu”, pe parcursul a 10 ediţii de seminarii internationale de bionică, cât şi în cadrul unor discipline predate în aceste instituţii.

Deschiderea expoziţiei va fi însotită de o conferinţă extraordinară sustinută de arhitecta Rosa Cervera, de la Universitatea Alcala de Henares din Spania. Evenimentul este deschis tuturor. Vă asteptăm cu drag!

ANUALA DE ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ NEO ART CONNECT

 9 iunie, ora 17:00

la Muzeul Tehnic Prof. Ing. „Dimitrie Leonida”, Strada General Candiano Popescu 2, în incinta Parcului Carol, a inceput turul ghidat dedicat prin care vom parcurge expozițiile ce fac parte din Neo Art Connect, proiect inițiat de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România. Turul s-a desfășurat cu un un ghid care ne-s va povestiy conceptul din spatele expozițiilor și istoria locurilor pe care vizitate. Traseul a durat aproximativ 2 ore și se încheiay la GHICA House (Str. Ion Ghica 13) unde a avut loc vernisajul expoziției Synthesis – proiect ce implică 25 de artiști relevanți la nivel național și internațional. Aceasta prima manifestare face parte din Anuala de Artă și Știință Neo Art Connect (NAC) ce are loc în 10 orașe, cu 25 de parteneri.
Next pass, pe 17 mai la ora 17.30 va avea loc la Muzeul Tehnic vernisajul expozitiei Fly me to the moon, eveniment integrat al Salonului de Arta si Stiinta, editia 1 – organizat de NeoArt Connect

NOAPTEA MUZEELOR

NOAPTEA MUZEELOR 13 mai 2023
17.00-22.00 intrare gratuita
ARHITECTURA, STIINTA si TEHNOLOGIA – OBIECT DE ARTA
Chiar dacă nu ați auzit niciodată de mișcarea Bauhaus, probabil că ați văzut influența ei în jurul vostru. De la semne de circulație la mobilier de birou, legendara școală de design a schimbat modul în care arată și funcționează lumea noastră. La peste o sută de ani de la începutul mișcării în Germania, suntem încă înconjurați de ideile Bauhaus despre artă, creativitate și măiestrie. – Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.)

,,BAUHAUS 2023”
12 MAI – 28 MAI 2023
VERNISAJ 12 MAI 2023 ORA 18.30
Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu The Institute, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Biblioteca Metropolitană București, EfdeN şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2023”, eveniment realizat şi dedicat Romanian Design Week, Noului Bauhaus European, Zilelor Europei, Nopții Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Zilei Diversităţii Culturale. Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2023” împărtăşeşte valorile Noului Bauhaus European, având la bază promovarea şi mediatizarea creativităţii studenţilor şi elevilor din universităţile şi liceele vocaţionale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie, film.

Experimetru ART în cadrul „BAUHAUS 2023”
Experimetru ART vor prezenta vizitatorilor Muzeului National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, în cadrul Proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „BAUHAUS 2023” lucrări de artă contemporană, experimente elaborate în afara perimetrului cotidian de către trei figuri contemporane din domeniul arhitecturii, al restaurării şi al artelor plastice: Matei Luca STOIAN, Graziella STOIAN şi Nicolae STOIAN.
Mai multe detalii: www.ceaaa.ro
EFdeN Sustainable City„BAUHAUS 2023”
Se alătură și anul acesta proiectului „BAUHAUS 2023” EFdeN Sustainable City cu prezentări și vizite ghidate organizate împreună cu Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual.

ROMANIAN FIBER OPTIC CONFERENCE
11 mai 2023
intre orele 09.00 – 18.00, in ambele Sali ale Muzeului Tehnic: de conferinte, de expozitii temporare si in cadrul spatiului Expozitional va avea loc ROMANIAN FIBER OPTIC CONFERENCE cu transmisiune live,
Detaliile programului https://conference2023.afor.ro/

FIBER OPTIC EXPERIENCE
INCEPAND CU 11 MAI 2023
Deschiderea pentru publicul larg a expozitiei numita Fiber Optic Experience, prima expozitie din lume, dedicata Fibrei Optice, este o invitatie la o experienta imersiva de a descoperi universul comunicatiilor moderne si viitoare prin Stiinta si Tehnologie, Educatie si Arta. Un spatiu al Luminii, vitezei, culorilor, laserilor care trece dinspre trecut spre viitor. Expozitia conceputa de Asociatia de Fibra Optica (AFOR) isi propune ca pe parcursul urmatorilor doi ani sa se dezvolte pantru a ajunge un punct de referinta unic in lume, o adevarata incursiune in timp al acestui domeniu . Artistii care expun in deschidere sunt: Alina Aldea, Alin Carpen, Ileana Stefanescu si Ion Nemtoi. Curator: Beti Vervega.

20 iunie – 26 noiembrie 2023

Bienala de arhitectură Veneția 2023

 

Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” va reprezenta România la Bienala de la Veneția 2023

După 114 ani de la înfiinţare, Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti va reprezenta România cu şapte exponate, unele dintre ele unicate pe plan mondial, în prima călătorie în afara ţării, urmând să ajungă la Bienala de la Veneţia, cea mai mare expoziţie de arhitectură şi de cultură de pe mapamond. Deşi după 1990 mulţi s-au grăbit să-i cânte prohodul, Muzeul din Parcul Carol, înfiinţat de Dimitrie Leonida în 1909, prinde azi aripi, fiind inclus într-un ambiţios proiect cultural. România arată astfel lumii că invenţiile trecutului pot fi soluţii pentru prezent.

6 – 7 martie 2023

Ziua mondială a Eficienței Energetice

”Ziua mondială a Eficienței Energetice”, eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană.

În zilele de 6 și 7 martie, în intervalul orar 10.00-16.00, Muzeul Național Tehnic ”prof. ing. Dimitrie Leonida” și-a deschis porțile tuturor cetățenilor Municipiului București, în special elevilor și persoanelor însoțiitoare(cadre didactice, părinți, etc), vizitatorii având acces gratuit în expoziția permanentă a muzeului.

3 noiembrie – 20 martie 2022/2023

AAB 2022

  • Henri Coandă – 50 de ani de invenții și cercetări
  • Retrospectiva Anualelor de de Arhitectură București
  • 30 de imaginii din viitor. Forturile din jurul Bucureștiului
  • Universitatea de Vară Bucium
  • Instalația „The Uninvited”
  • Tabăra Help Campus – prima tabără incluzivă din România
  • Videomapping Leonida 

9 februarie 2023

Prezentare de carte

O publicație inedită în peisajul cultural autohton a fost prezentată joi, 9 februarie la Muzeul Tehnicii „Dimitreie Leonida” din București : ediția critică în limba română a operei antreprenorului evreu Izso Diamant, „Romanul vieții unei întreprinderi”. Traducătorii Varga Attila și Adrian Crivii au stat de vorbă cu Dan Michael Schlanger și Krizbai Bela Dan pentru a oferi detalii publicului cu privire la cartea apărută în 2022, la Cluj.

22 noiembrie – 5 decembrie 2022

Lights on Leonida! Coandă.Altfel

Evenimentul expozițional ce marchează parteneriatul celor trei instituții  este curatoriat de Anuala de Arhitectură București. Coandă.Altfel prezintă personalitatea renumitului inventator dintr-o  perspectivă extrem de personală. Cu sprijinul Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida vizitatorii vor descoperi o serie de imagini rare, scrisori și portrete fotografice ale marelui inventator în Camera Neagră, în cadrul programului Neo Art Connect. Inventator de geniu, architect, iubitor de artă și muzică, Coandă nu încetează să cucerească prin complexitatea sa.