Nikola Tesla (n. 10 iulie 1856; d. 7 ianuarie 1943) – a fost un om de ştiinţă şi inventator prolific în domeniul electro şi radiotehnicii, descoperitorul câmpului magnetic învârtitor (simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897), inventatorul sistemului bifazat de curent electric alternativ, realizatorul primelor motoare asincrone bifazate, generatoarelor electrice, transformatorului electric de înaltă frecvenţă etc.
Nikola Tesla (pe numele adevărat, Nicolae Teslea), fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Mandici, se trage dintr-o familie de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar. Numele iniţial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari). Nikola Tesla era istro-român din Croaţia, provincia Lica, la poalele munţilor Velebit.
Studiile şi le face la Karlovat şi la Politehnica din Graz, după care îşi începe cariera ştiinţifică (Budapesta, Paris – Compania Edison, Strasbourg şi, în final, America).
Descoperirea „câmpului electric învârtitor” o face în 1882 la Budapesta, dar imediat, în baza unei recomandări, Tesla pleacă la Paris, angajat la „Compania Edison”. Aici, modifică dinamo-maşina Edison şi construieşte centrala electrică Strasbourg. Unul dintre asistenţii lui Edison îi propune să emigreze în America şi îi dă o scrisoare de recomandare pentru Edison personal (1884). La New York este angajat ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor şi generatoarelor de curent continuu Edison. Din păcate, o serie de neânțelegeri între cei doi, l-au împins pe mândrul Tesla să refuze continuarea colaborării cu acesta şi să-şi înfiinţeze propria firma, „Tesla Arc Light Company” (1885).
În atomistică, Nikola Tesla a cercetat fisiunea nucleelor atomice cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune Van den Graaf, afirmând în 1931 că lucrează la o nouă sursă de energie. Aceste preocupări îl incită pe Albert Einstein să-l cunoască.
Preocupările în domeniul undelor radio s-au materializat într-o experienţă efectuată în 1889, când dirijează prin radio, în largul mării, în apropiere de New York, un vas fără echipaj. În 1899, Tesla construieşte la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, şi realizează transmisii prin telegrafie fără fir, la peste 1000 km, face să se aprindă lămpile oraşului de la distanţă, obţine tensiuni de 12 milioane de volţi.
Pentru obținerea Premiul Nobel pentru fizică pe anul 1915, au fost propuși atât Tesla cât și Edison. Amândoi își închinaseră viaţa pentru descoperiri şi realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozităţilor din trecut. Se întâmpla în 1916, iar premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza războiului mondial.