Andre-Marie Ampere

inventatorul Andre-Marie Ampere

Pășește înapoi în timp, în anul 1775, pentru a-l cunoaște pe André-Marie Ampère, un francez a cărui curiozitate și pasiune pentru știință au schimbat pentru totdeauna lumea electricității.

Ampère nu a fost un inventator obișnuit. El a fost un autodidact, învățând matematică și fizică pe cont propriu, devenind profesor la prestigiosul École Polytechnique. Dar abia în 1820, viața lui a luat o turnură electrică. Inspirat de experimentele lui Hans Christian Orsted, Ampère a descoperit o legătură fundamentală: electricitatea produce magnetism. Da, ați citit bine! El a descifrat secretul din spatele forței care face ca magneții să se atragă sau să se respingă și a pus bazele electromagnetismului așa cum îl cunoaștem astăzi.

Dar Ampère nu s-a oprit aici. El a inventat și solenoidul, o bobină de sârmă care devine un magnet puternic atunci când trece prin ea curent electric. Această invenție a pavat calea pentru electromagneți, care stau la baza numeroaselor tehnologii de astăzi, de la motoare electrice până la trenuri cu levitație magnetică.

Nu uitați, numele lui Ampère nu este doar în cărțile de istorie. Unitatea de măsură a curentului electric poartă numele lui: amperul. De fiecare dată când porniți lumina, folosiți telefonul sau ascultați muzică pe dispozitivul vostru preferat, îi datorați o mică parte lui Ampère.