GOGU CONSTANTINESCU

Gogu Constantinescu (n. 4 octombrie 1881; d. 11 decembrie 1965)  a fost un om de ştiinţă, inginer specialist, creatorul disciplinei denumită sonicitate – ştiinţa transmiterii energiei mecanice prin vibraţii sau unde elastice în corpurile fluide sau solide.

O preocupare specială a inventatorului Constantinescu au fost vibraţiile şi efectele acestora. Tehnicienii vremii căutau să elimine vibraţiile nedorite ale locomotivelor pe calea ferata, vibraţiile diferitelor maşini sau vibraţiile structurilor. Pornind de la teoria acordurilor muzicale, Gogu Constantinescu a găsit legile pentru transmiterea puterii mecanice la distanţă prin oscilaţiile care se propagă în medii continui datorită elasticităţii acestora. Gogu Constantinescu a demonstrat ca sunetele pot transmite energie după legi similare cu cele ale electricităţii, fundamentând astfel teoria sonicităţii.

Această teorie o expune în volumul „Theory of Sonics” apărut în 1918. După acest succes, el transferă principiul sonicităţii şi asupra fluidelor, pornind de la ideea că lichidele sunt compresibile, contrazicând majoritatea opiniilor care afirmau că fluidele nu se pot comprima. Ulterior, la conferinţa ţinută la Academia Română în 14 noiembrie 1919, Gogu Constantinescu a prezentat multiple utilizări ale sonicităţii.

În marină se vorbeşte despre cavitatea sonică: elicea se învârte în apă şi la o anumită viteză şi frecvenţă se crează o cavitate sonică care poate distruge elicea. Gogu Constantinescu a descris acest fenomen şi a dat o soluţie de protecţie a elicei avioanelor germane.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Gogu Constantinescu la punct ”mitraliera sonică” care aplica sonicitatea pentru controlul și sincronizarea tragerii printre palele elicei unui avion aflat în zbor, de care s-a folosit aviaţia militară engleză pentru a cuceri supremaţia în Primul Război Mondial.

Inginerul Gogu Constantinescu a fost considerat unul dintre marii inventatori din perioada 1900-1925. Revista britanică „The Graphic” din 16 ianuarie 1926, îl plasează pe Gogu Constantinescu alături de nume grele ale ştiinţei mondiale, precum Edison, Einstein, Marie Curie, Bell, Kelvin sau Marconi.