DIMITRIE LEONIDA

Dimitrie Leonida (n. 23 mai 1883; d. 14 martie 1965) – om de ştiinţă, inginer specialist în energetică, profesor universitar academician.

Dimitrie Leonida s-a născut la Fălticeni ca fiu al ofiţerul Anastase Leonida. Datorită profesiei tatălui său, pregătirea şcolară o face în mai multe oraşe : Galaţi, Buzău, Constanţa şi Bucureşti. Urmează cursurile Liceului Mihai Viteazul din Bucuresti. Pasiunea pentru electricitate îl îndreaptă către Politehnica din Charlottenburg, lângă Berlin, unde îşi desfăşoară studiile universitare (1903 – 1908), ocazie cu care vizitează şi Muzeul Tehnic din Munchen (1903). În această perioadă are preocupări deosebite, precum „Metropolitanul din Bucureşti” şi „Complexul hidroenergetic al Bistriţei lângă Bicaz”.

Deşi a avut oferte de la renumita firmă Siemens pentru un contract pe 5 ani şi de la şcoala Politehnică din Charllotenbourg pentru un post de asistent, Dimitrie Leonida se va întoarce în ţară în anul 1908 cu titlul de inginer electroenergetician şi se va angaja la Primăria Capitalei unde se va ocupa cu verificarea tuturor instalațiilor electrice existente în Bucureşti. Chiar din acest an înfiinţează prima şcoală de electricieni şi mecanici din România iar un an mai târziu înfiinţează primul Muzeu Tehnic din România.

În 1917 a realizat una dintre primele staţii de emisie radiotelegrafică din România iar în 1928 organizează prima Expoziţie de Electricitate în parcul Carol I. De asemenea, ia parte activă la planul de electrificare al României, văzându-şi aplicat proiectul hidrocentralei Izvorul Muntelui – Bicaz, şi gândeşte proiecte precum o hidrocentrală la Porţile de Fier (1923) sau un metrou în Bucureşti (1930). Pentru activitatea sa, care s-a desfăşurat până în anul 1945, a fost distins cu titlul de Laureat al Premiului de Stat.

Paralel cu activitatea în cadrul Societăţii „Energia”şi mai apoi Societatea de Gaz şi Electricitate, Dimitrie Leonida se va dedica învăţământului superior în cadrul Politehnicilor din Timişoara şi Bucureşti.

În anul 1950, a donat statului Muzeul Tehnic, care, după dispatiția fondatoruli său în 1964, îi poartă numele.

Dimitrie Leonida s-a stins din viaţă la 14 martie 1965, cu mulţumirea că multe din visurile sale din tinereţe au devenit realităţi şi a rămas viu în memoria celor cu care a venit în contact de-a lungul a peste cinci decenii.